Kuinka paljon proteiinia päivässä tarvitset?

paljonko proteiinia päivässä

Tiedätkö, kuinka paljon proteiinia tulisi syödä päivässä? Proteiini auttaa kehon ja lihasten rakentamisessa ja ylläpidossa.

Tässä artikkelissa kerromme, kuinka paljon proteiinia tarvitset terveytesi tukemiseksi.

Proteiinin tarve

Proteiinin tarve vaihtelee henkilöstä riippuen. Riittävä proteiinin saanti on tärkeää elimistön toimintakyvyn ylläpitämiseksi.

Esimerkiksi lihasten kasvattamiseksi ja ylläpitämiseksi liikunnan yhteydessä tarvitaan riittävästi proteiinia.

Proteiinin saanti voi vaihdella eri ruokavalioissa.

Vegaaniruokavaliossa riittävä proteiinin saanti on täysin mahdollista, mutta vaatii ehkä enemmän suunnittelua ja opettelua. Tärkeää on painottaa monipuolisesti erilaisten kasviproteiinien, kuten papujen, herneiden, tofun, siementen ja palkokasvien käyttöä, koska kasviperäiset proteiinit eivät sisällä välttämättömiä aminohappoja riittävästi.

Jokaisen tulisi kiinnittää huomiota riittävään proteiinin saantiin päivittäin valitsemalla sopivia proteiinilähteitä omien mieltymysten, arvojen ja ruokatottumusten mukaan.

Saantisuositukset

Pohjoismaisten saantisuositusten mukaan aikuinen ihminen tarvitsee noin 1,1-1,3 grammaa proteiinia painokiloa kohti. Tämä kuitenkin vaihtelee esimerkiksi henkilön iän ja aktiivisuustason mukaan.

Esimerkiksi paljon urheileva henkilö voi tarvita jopa 2g proteiinia painokiloa kohti, jotta lihakset saavat riittävästi rakennusaineita palautumiseen.

Ikääntyneelle

Ikääntyneelle on tärkeää varmistaa riittävä proteiinin saanti. Se edistää lihasmassan säilymistä sekä lihasvoimaa.

Proteiinia voi saada ruokavaliosta esimerkiksi:

 • maitotuotteista kuten maidosta, juustosta ja jogurtista
 • Lihasta, kalasta ja kanasta
 • pähkinöistä, siemenistä, tofuista ja pavuista.

Vegaaniruokavaliota noudattavan tulee huolehtia aminohappojen saannista erilaisten viljavalmisteiden, pähkinöiden, siementen ja kasvisruokien avulla.

Kasviproteiini lähteiden monipuolisuus ja hyvä aminohappokoostumus ruokavaliossa ovat tärkeitä.

Proteiinin tarve on elimistön toimintakyvyn kannalta olennainen tekijä, erityisesti liikunnan ja päivittäisen aktiivisuuden ylläpitämiseksi.

Jokaisella aterialla ja välipalalla tulisi olla proteiinipitoinen elementti, kuten rahka, raejuusto, viilit, puuro tai proteiinipitoinen kasvisruoka. 

Kasvuun

Proteiinin saanti on olennainen osa lihaskasvua tavoittelevalle henkilölle. Proteiini toimii kehon rakennuspalikkana, ja sen riittävä saanti on välttämätöntä lihasten korjaamiseen, uudelleenrakentamiseen ja kasvattamiseen harjoituksen jälkeen. Tämän esseemme tarkoituksena on tarkastella proteiinin saantisuosituksia ja tarjota käytännön vinkkejä sen optimaaliseen hyödyntämiseen lihaskasvun tukemiseksi.

Ensinnäkin, on tärkeää ymmärtää, että proteiinin tarve vaihtelee yksilöittäin riippuen useista tekijöistä, kuten ikä, sukupuoli, paino, aktiivisuustaso ja harjoittelun intensiteetti. Yleisesti ottaen suositellaan, että lihaskasvua tavoittelevan henkilön tulisi kuluttaa riittävästi proteiinia päivittäisessä ruokavaliossaan.

Amerikkalaisen liikuntalääketieteen akatemian (ACSM) ja American Dietetic Associationin (ADA) suositusten mukaan proteiinin päivittäinen saanti voi vaihdella välillä 1,2–2,0 grammaa proteiinia painokiloa kohti päivässä lihaskasvua tavoiteltaessa. Esimerkiksi 70 kilogrammaa painavan henkilön tulisi kuluttaa päivässä noin 84–140 grammaa proteiinia.

On kuitenkin huomattava, että suuret proteiinimäärät eivät välttämättä johda suurempaan lihaskasvuun, vaan tärkeää on proteiinin oikea-aikainen saanti ja sen jakaminen tasaisesti päivän aikana. On suositeltavaa syödä proteiinipitoisia aterioita ja välipaloja joka aterialla, jotta lihaksilla on jatkuvasti tarpeeksi rakennusaineita.

Parhaan mahdollisen hyödyn saamiseksi proteiinista on suositeltavaa valita laadukkaita proteiininlähteitä, kuten kananrintaa, kalaa, kananmunia, maitotuotteita, palkokasveja ja täysjyväviljatuotteita. Lisäksi on tärkeää huomioida proteiinin yhdistäminen hiilihydraatteihin ja terveellisiin rasvoihin, jotta saavutetaan tasapainoinen ruokavalio.

Lopuksi, nesteytyksen merkitys proteiinin hyödyntämisessä ei saa unohtua. Riittävä veden juominen auttaa ruoansulatusjärjestelmää toimimaan tehokkaasti ja edistää ravintoaineiden imeytymistä.

Proteiinin saanti

Ravitseva ruokavalio

Proteiinin tarpeet ravitsevaa ruokavaliota varten vaihtelevat yksilökohtaisesti. Tarpeeseen vaikuttavat lihasmassa ja tarve proteiinille lihasvoiman ylläpitämiseksi.

Proteiinin saanti on tärkeää etenkin liikuntaa harrastaville, sillä se tukee lihasten kasvua ja korjausta.

Ruokavalioon tulisi sisällyttää monipuolisesti proteiinin lähteitä:

 • Maitotuotteet
 • Eläinperäiset proteiinin lähteet kuten liha, kananmuna ja kala
 • Kasviperäiset proteiinin lähteet kuten palkokasvit, tofu, siemenet ja kasvisruoat.

Vegaaniruokavaliota noudattavien on tärkeä varmistaa riittävä aminohappojen saanti turvatakseen välttämättömien aminohappojen tarpeen.

Proteiinipitoiset välipalat kuten rahka, raejuusto, jogurtti tai proteiinijuomat voivat auttaa täyttämään päivittäisen proteiinin tarpeen.

Laihdutuksen aikana

Riittävän proteiinin saanti on erityisen tärkeää laihdutuksen aikana. Tämä auttaa säilyttämään lihasmassaa ja ylläpitämään lihasvoimaa sekä ylläpitämään kylläisyyden tunnetta.

On suositeltavaa sisällyttää ruokavalioon erilaisia proteiinipitoisia ruoka-aineita. Näitä voivat olla esimerkiksi maitotuotteet, eläinperäiset ja kasviperäiset proteiinit.

Proteiinin saanti vaikuttaa kehon toimintakykyyn ja liikuntaan. Siksi proteiinin tarpeeseen on hyvä kiinnittää huomiota lautasmallia ja välipaloja valitessa.

Proteiinin lähteet

Proteiini on tärkeä ravintoaine keholle. Saanti on osa terveellistä ruokavaliota. Proteiini auttaa ylläpitämään lihasmassaa ja -voimaa. Tämä on erityisen tärkeää aktiivisesti liikkuvalle henkilölle.

Erilaiset proteiinin lähteet ovat esimerkiksi maito, juusto, täysjyväviljat, palkokasvit, tofu ja siemenet. Ne voidaan sisällyttää ruokavalioon sopivilla annoksilla.

Erityisesti vegaaniruokavaliota noudattavien on tärkeää varmistaa riittävä proteiinin saanti. Näin vältetään välttämättömien aminohappojen puutostilat.

Proteiini auttaa ylläpitämään kehon toimintakykyä ja edistää terveiden ikääntymis prosessien kulkua.

Proteiinipitoisia ruokia, kuten rahkaa, herneitä, perunaa ja viiliä, kannattaa syödä päivittäin.

Kasviproteiini lähteiden monipuolisuus on tärkeää huomioida. Kohtuullisuus punaisen lihan käytössä on myös tärkeää.

Lisäproteiinia tarvittaessa

Lisäproteiinia tarvitaan erityisesti tilanteissa, joissa elimistö tarvitsee enemmän proteiinia. Tällaisia tilanteita voivat olla lihasmassan ylläpitäminen, lihasvoiman kehittäminen tai aktiivisen liikunnan tukeminen. Proteiinin saanti on tärkeä osa terveellistä ruokavaliota. Sitä voi saada monista eri lähteistä, kuten:

 • Maitotuotteista
 • Täysjyväviljasta
 • Palkokasveista
 • Kasviproteiinivalmisteista
 • Siemenistä

Erityisesti vegaaniruokavaliota noudattavien tulee kiinnittää huomiota proteiinin riittävään saantiin. On tärkeää varmistaa välttämättömien aminohappojen saanti eri kasviproteiinin lähteitä. Proteiinin lisääminen ruokavalioon voi tapahtua esimerkiksi:

 • Lisäämällä aterioiden proteiinipitoisuutta juuston, rahkan, raejuuston tai maitovalmisteiden avulla
 • Valmistamalla proteiinipitoisia välipaloja esimerkiksi puurosta, tofusta tai siemenistä

Monipuolinen ruokavalio, johon on painotettu proteiinipitoisia ruoka-aineita, voi tukea elimistön toimintakykyä ja hyvinvointia eri elämäntilanteissa.

Lihasten suojaksi

Proteiini on tärkeä osa ruokavaliota lihasten suojaamiseksi. Hyviä proteiinin lähteitä ovat esimerkiksi:

 • Eläinproteiini: maitotuotteet ja juusto
 • Kasviproteiini: täysjyvävilja, palkokasvit, tofu ja siemenet

Aminohappojen riittävä saanti on oleellista lihasmassan ylläpidolle ja voiman kehittämiselle. Terveet lihakset ovat avain toimintakykyyn. Esimerkiksi lautasmallin noudattaminen hyödyttää lihasten suojelussa.

Välipaloiksi voi syödä rahkaa, raejuustoa tai viiliä yhdessä puuron ja täysjyväviljan kanssa. Niin vanhuksen kuin liikunnan harrastajan tulisi kiinnittää huomiota proteiinin saantiin. Tämä auttaa ylläpitämään vahvaa lihaskuntoa ja täyttämään elimistön tarpeet.

Nopeuttaa sairauksista toipumista

Proteiinin saanti on tärkeää sairauksista toipumisessa. Se auttaa lihasten rakentamisessa ja ylläpidossa.

Ruokavaliossa tulisi panostaa proteiinipitoisiin aterioihin ja välipaloihin. Proteiinia saa esimerkiksi maitotuotteista kuten rahkasta, juustosta ja viilistä.

Myös täysjyväviljatuotteet sekä pavut, herneet, tofu, siemenet ja pähkinät ovat hyviä kasviproteiinin lähteitä vegaaniruokavaliossa.

Aminohappojen riittävä saanti on tärkeää. Vegaanin tulisi varmistaa eri kasviproteiinin lähteiden käyttö sekä palkokasvien yhdistäminen ruoanlaitossa.

Kasvirasvat, peruna ja muut kasvisruoat ovat tärkeitä osia ruokavaliota. Ikääntyvien tulisi kiinnittää huomiota D-vitamiinin saantiin ja monipuoliseen eläinproteiinin saantiin.

Tehokas proteiinin saanti auttaa nopeuttamaan paranemisprosessia ja ylläpitämään lihasmassaa ja -voimaa.

FAQ

Kuinka paljon proteiinia tarvitsen päivässä?

Keskimäärin tarvitset noin 1,1-1,3 grammaa proteiinia kehon painokiloa kohti. Esimerkiksi, 70 kiloa painava henkilö tarvitsee noin 77-91 grammaa proteiinia päivässä.

Mistä ruuista saan parhaiten proteiinia?

Parhaita proteiinin lähteitä ovat esimerkiksi kananmuna, kana, naudanliha, kala, maitotuotteet, pavut, linssit ja härkäpapu. Lisää näitä ruokia ruokavalioosi saadaksesi riittävästi proteiinia.

Kuinka voin laskea proteiinin saannin oikein?

Voit laskea proteiinin saannin oikein kertomalla ruoan proteiinipitoisuuden grammoina jaettuna oman kehosi painokiloilla. Esimerkiksi, jos syöt 100 g proteiinia kanasta päivässä ja painat 60 kg, olet saanut 1.6 g proteiinia per kilo.

Miksi proteiinin saanti on tärkeää päivittäisessä ruokavaliossa?

Proteiinin saanti on tärkeää päivittäisessä ruokavaliossa, sillä se auttaa lihasten kasvua ja korjausta. Esimerkiksi kananmunat, kala ja palkokasvit ovat hyviä proteiinin lähteitä.

Mitä tapahtuu, jos en saa tarpeeksi proteiinia päivässä?

Jos et saa tarpeeksi proteiinia päivässä, kehosi voi menettää lihasmassaa ja heikentyä. Syö proteiinipitoisia ruokia kuten kanaa, kalaa, palkokasveja ja maitotuotteita varmistaaksesi riittävän proteiinin saannin.

Lisää blogeja

vhh ruokavalio

VHH Ruokavalio yksinkertaistettuna

Haluatko oppia lisää VHH-ruokavaliosta mutta kaipaat selkeää tietoa siitä? Ei huolta, tässä artikkelissa avataan asiaa perusteellisesti! VHH-ruokavalio yksinkertaisesti -artikkelissa käydään

terveellinen ruokavalio

Terveellinen ruokavalio osaksi arkea

Hyvä ruoka auttaa sinua voimaan paremmin arjessa. Se ylläpitää terveyttäsi ja antaa energiaa päivittäisiin tehtäviin. Tässä artikkelissa kerromme, miten voit